Na het pionieren, het vastleggen van het octrooi en wat kleinschalige tests wordt het tijd om de Caeli™ kasklimaatoplossing in een praktijksituatie te valideren. Jurgen Blom, teeltspecialist binnen Van der Avoird Trayplant, en Peter van der Avoird zijn erg geïnteresseerd in innovaties en raken enthousiast over het concept waarmee je veel preciezer het kasklimaat kunt sturen. Samen met Caeli™ trekken zij op om te bewijzen dat het een geniale duurzame oplossing is voor een kwalitatief betere plant.

Als specialist in het opkweken van aardbeistekken en -trayplanten en ook bewortelde framboosstekken en -longcanes, loopt Van der Avoird op het gebied van duurzaamheid graag voorop. “Wij zijn altijd erg geïnteresseerd in innovaties, zeker als deze van toegevoegde waarde kunnen zijn voor ons productiebedrijf. We willen het meest duurzame bedrijf van de sector zijn waardoor we altijd op zoek zijn naar de laatste innovaties. Tijdens de oriënterende gesprekken rondom ons nieuwbouwproject ‘De Rimpelaar’ werd duidelijk dat we ten aanzien van kasklimaatbeheersing nog veel kunnen winnen”, aldus Jurgen. Na een kennismakingsgesprek met Erik Schäfer en Sven van Heijningen over de Caeli™ kasklimaat-oplossing, raakt Peter enthousiast over het concept en gaat de bal rollen.

Bewijzen dat Caeli™ ook op grote schaal toepasbaar is

“Na het pionieren, haalbaarheidstesten, het vastleggen van het octrooi en het met succes afronden van een kleinschalige test, werd het tijd om het product in een praktijksituatie te valideren”, legt Sven uit. “Je zult moeten gaan bewijzen dat de klimaatoplossing van Caeli™ ook op grote schaal toepasbaar is en doet wat je voor ogen hebt. Je moet dan een geschikte kas zien te vinden of je aansluiten bij een nieuwbouwproject”, voegt Erik toe. “Tijdens de gesprekken met Peter en Jurgen vonden we niet alleen een goede pilotlocatie, maar ook zeker een ervaren en oprechte teeltspecialist die bereidt is om samen met ons te investeren in deze unieke klimaatoplossing.”

Een simpele maar complexe kasklimaatoplossing die je moet willen

Na het uitwisselen van vergaande informatie concluderen Peter en Jurgen dat dit mogelijk de kasklimaatoplossing van de toekomst zou kunnen zijn. “Het is een simpele maar complexe oplossing die je moet willen en waaraan je moet willen meewerken om te bewijzen dat het echt een geniale oplossing is. Eén waarmee je veel preciezer het kasklimaat kunt sturen”, aldus Peter. “Waar je normaal twee meetboxen in je kas hebt hangen met per hectare één meetpunt en je het klimaat moet sturen met grote ventilatoren en het open- en dicht doen van ramen, heb je straks per kolom een slim meetpunt zonder dat je hiervoor aanpassingen aan het scherm hoeft te maken”, gaat Jurgen verder. “Een ventilator die niet alleen meet, maar het mogelijk maakt om de droge lucht van boven het scherm te verplaatsen naar een locatie onder het scherm dicht bij de plant. Hierdoor ontstaat straks een veel uniformer klimaat en daarmee een meer uniforme teelt”.

Meer winst uit je teelt en energiewinst

“Zoals je weet is luchtvochtigheid een belangrijk onderwerp in de teelt, vertelt Jurgen. “Als die op pijl is zorgt dat voor een kwalitatief betere plant. Met een betere plant kun je meer winst uit je teelt halen. Tel daarbij op dat je met meer controle op het klimaat, het klimaat ook veel gelijkmatiger kunt houden en dus tevens een behoorlijke energiewinst kunt realiseren. Dit gewoon doordat je je ramen langer dicht kunt houden!”

Over VAN DER AVOIRD

Van der Avoird Trayplant B.V. is gespecialiseerd in het opkweken van aardbei- en framboos uitgangsmateriaal. Dit varieert bij aardbei van stek tot trayplant, bij frambozen van bewortelde stek tot longcane. Om dit te realiseren teelt Van der Avoird op 5 locaties met een totale oppervlakte van ruim 65 ha.

De Rimpelaar in Molenschot

De locatie aan de Rimpelaar in Molenschot bestaat uit 39 ha onbedekte teelt en 0,4 ha bedekte teelt. Momenteel wordt de bedekte teelt uitgebreid naar 2,2 ha. Op de trayvelden worden aardbei trayplanten opgekweekt, op de frambozenvelden worden er moederplanten en longcanes opgekweekt. In de kas wordt, in het voorjaar, moedermateriaal voor frambozen ingelegd om er later steks van te kunnen snijden.

Meer informatie?

Van der Avoird Trayplant | De Leeuwerik 1 | 4859 AC BAVEL | T 0161 451 427 | W www.trayplant.nl